kovacskri 2010.06.23. 09:00

Tiszavirág

„Kedves Tiszavirágzásra Vágyók! Rendkívüli idõjárás az egész országot sújtja. Soha nem tapasztalt esõkrõl, viharokról nap, mint nap kapjuk a híreket. Normál esetben itt lenne a tiszavirágzás ideje, de ilyen magas vizet még soha nem tapasztalhattunk nyár közepén. Ehhez hasonló év volt a 2006-os, de nem volt ekkora árvízi helyzet. Jelenleg meg sem tudjuk közelíteni a medret, hogy megfigyelhessük a virágzás dinamikáját. Az árvízi helyzetre való tekintettel a Vízügyi Hatóságok a Tisza teljes hosszán hajózási tilalmat rendeltek el. Az Önök biztonságos mozgása a terepen egyelõre nem garantálható és a tilalom miatt nem is kivitelezhetõ legálisan. Az apadás már elindult, de ilyen helyzetben eddig még nem voltunk, nincs tapasztalatunk. E páratlan természeti jelenség 2006-ban késett a magas víz miatt és a repülõ egyedek száma is kevesebb volt, de a következõ évben hatalmas rajzást tapasztalhattunk. Mindent megtettünk eddig is, hogy Önök tiszavirágot láthassanak, ide tudjanak érni. Most rajtunk kívül álló okok miatt mi maguk is bizonytalanok vagyunk. Nem mondtunk le végleg az esemény lehetõségérõl, ha annyit késik, hogy biztonságos körülmények lesznek, akkor kiküldjük az értesítéseket. Üdvözli Önöket a Tiszazugi Turizmus Szövetség”

Hát így állunk… nem elég, hogy én nem virágzom ki valaki mellett, még a Tiszák sem virágoznak, pontosabban a kérészek sem táncolnak időben, a nagy árvíz miatt. Tudom, hogy az árvízzel kapcsolatban a kisebb gond is nagyobb ennél, de én annyira szerettem volna már egyszer látni!


Minden év júniusában a szőke folyó világraszóló csodával örvendezteti meg a Tisza-parti embereket és a természetbarátokat. Nyár elején, amikor a világ legnagyobb kérészeinek lárvái optimálisnak találják a feltételeket, három évig tartó növekedés és készülődés után a felszínre jönnek, hogy eleget tegyenek a természet törvényének, és párt keressenek maguknak.

A naplementét megelőző násztáncot, majd a vízre hulló tetemek millióit varázslatos, rövidke életű virágzáshoz hasonlították a régi öregek, ezért lett e csodás és semmihez sem hasonlítható eseménynek tiszavirágzás a neve.

 

A tiszavirág az álrecésszárnyú rovarok rendjébe, a kérészek családjába tartozó rovarfaj (Palingenia longicauda). Két pár szárnya egyenlő alkotású, hártyás, gyengén recézett, világosbarna színű. Nemcsak a Tisza, hanem a tiszta víz szimbóluma is e kis rovar, hiszen rendkívüli érzékenysége csak a kevéssé szennyezett helyeken fordul elő a Tiszán. A számos kérészfaj közül az általunk ismert legnagyobb termetű, így a leglátványosabb e kérész rajzása is. A hímek hamarabb és sokkal nagyobb számban jönnek fel a felszínre, mint a nőstények, így jóllakatják a rájuk váró halakat és madarakat addigra, amikorra a kisebb termetű, de fajfenntartás szempontjából fontos nőstények előbukkannak. A párosodás után a nőstények a vízfelszínre rakják a petéiket, hét-nyolcezret, amelyek hosszú és ragadozókkal teli utat tesznek meg a mederfenékig. Amelyek túlélik a viszontagságokat, beágyazódnak a márgás agyagba, majd kezdetét veszi a három évig tartó lárvaélet. Három év elteltével, megközelítőleg ugyanazon a napon, ugyanazon az órában a lárvák ismét repülésre vágynak: szárnyas rovarrá, imágóvá válnak vedlés után, s kezdetét vesz a násztánc.

/ www.itthonotthonvan.hu/

 Sajnos ez idén elmaradt... írtak, hogy nem lesz nagy rajzás ebben az évben... majd jövőre.

A bejegyzés trackback címe:

https://vetesivarju.blog.hu/api/trackback/id/tr322102946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása