kovacskri 2009.01.24. 18:59

A varjú éve

 

2008 a béka éve volt… ezt most olvastam csak. A kétéltűek fele elpusztulhat az elkövetkező ötven évben, ezért akciót indítottak a megmentésükre.

A National Geographic cikke szerint a fajok pusztulása kritikus szintet ér el, a dinoszauruszok kipusztulásához hasonló válság várható. Ilyenkor megfordul a fejemben, miért fejlődött tovább épp az ember? Hogy hívhatjuk magunkat – a korábbi témában is említett – homo sapiensnek, amikor mindent tönkreteszünk? A Föld klímáját, és azzal együtt élővilágát is pusztítjuk, nem hallgatunk a figyelmeztetésekre, kihalófélben levő fajokra vadászunk pusztán egoizmusból. Szennyezzük a vizeket, kiirtjuk az állatok élőhelyeit.

A békák legtöbbször nincsenek a szemünk előtt (az „éneklésüket” halljuk…), de hasznos állatok. Ha csak arra gondolunk, hogy mennyire utáljuk a szúnyogokat!

A dolog iróniája, említette az Index és a BBC, hogy az emberek évente egymilliárd békát esznek meg. Nem kímélve a védett fajokat sem, ezzel is elősegítve a kihalásukat. Érdekes az ember: ha kimondjuk, hogy béka, egy alapvetően nem szép állat jut eszünkbe, sokan undorodnak is tőle. Mégis egymilliárdot megeszünk belőle egy évben!

Kipusztítjuk az állatokat, és ezzel együtt az emberiséget is, de ez nem jut el a tudatunkig.

Ez az egyik kedvenc Animal Planet reklámom. Rovarok nélkül 5 éven belül kihalna az emberiség…

 

 

Mindemellett el kell, hogy mondjam, Magyar Madártani Egyesület 2009‑ben a kék vércsét és a vetési varjút választotta az év madarának (http://www.origo.hu/tudomany/20090114-furcsa-par-a-kek-vercse-es-a-vetesi-varju-az.html)!

Ez nem lehet véletlen! Mert véletlenek nincsenek, de ez már egy másik téma…

És még egy érdekesség. 400 éve találták fel a csillagászati távcsövet, ennek emlékére az ENSZ 2009-et a Csillagászat Nemzetközi Évének nyilvánította (http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=12808).

 

Három galaxis és egy üstökös: a Tejút, a két Magellán-felhő és McNaught-üstökös (Miloslav Druckmuller, Argentína)

 

 

 

 

 

 

Kívánj valamit!

A bejegyzés trackback címe:

https://vetesivarju.blog.hu/api/trackback/id/tr38900072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása