kovacskri 2009.03.22. 14:21

Tavaszköszöntő

 Weöres Sándor: Tavaszköszöntő

Sándor napján megszakad a tél,
József napján eltűnik a szél,
Zsákban Benedek
hoz majd meleget,
nincs több fázás, boldog, aki él.

Már közhírré szétdoboltatik:
minden kislány férjhez adatik,
szőkék legelébb,
aztán feketék,
végül barnák és a maradék.

Már bimbózik az aranyeső, és sétálás közben ibolyát is találtam egy helyen. Itt a tavasz, amit annyira vártunk, de tényleg! A magyar néphit szerint Gergely napja elmúltával (március 12.), a tavaszi napéjegyenlőség után Sándor, József és Benedek hoznak nekünk meleget, és vége van a fagyos télnek.

De miért emlegetjük az ő nevüket minden évben? Sok néphagyományunk van, sajnos egyre inkább kihalófélben.

„Gergely napja, ha jó,

Hideg, szeles, sokszor van hó,

Sándor, József, Benedek,

Jönnek a jó melegek.”

Sándor a görög Alexandroszból magyarosodott, és nevének jelentése férfiakat megóvó ember. „Ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható.”

József napja a názáreti ácsmesternek, a kis Jézus gondviselőjének, Szent Józsefnek az ünnepe. E napon lehet elültetni a krumplit, fokhagymát, kaprot. „Ha József napján derült, hőség hozzánk beül.” Ezen a napon engedik ki először a méheket, és néphit szerint, ha a méhek sűrűn kitelepednek a kas, vagy kaptár szájára, akkor jó idő lesz. Ezen a napon érkeznek haza a fecskék is. Innen a gyerekmondás, „fecskét látok, szeplőt hányok”. Az Alföldön úgy vélik, ha szivárvány látható, a széles sárga sáv jó búzatermést, a széles piros sáv bő bortermést ígér, és bizonyos helyeken ekkor hajtják ki a marhákat először a legelőre. A hagyomány szerint a madarak ezen a napon szólalnak meg először, mert "Szent József kiosztotta nekik a sípot".

Március 21 Benedek napja, a bencés rendet alapító Szent Benedek ünnepe.  A név jelentése „áldott”. Március 21-én Benedek megáldja a meleget, a napot, ez a nap hivatalosan is a tavasz első napja. Szeged környékén a Benedek-napon duggatott hagymát Bertalan napján (aug. 24.) szedték fel, utána a háztetőre rakták, ahol hét nap érte a napsugár és hat éjszaka a harmat. Ennek a főzetével gyógyították a betegeket. Ha ezen a napon dörög az ég, száraz lesz a nyár“

A mondás magyarázataként népi mesék is vannak, ezek közül itt van egy, amit találtam:

A hosszú tél után Szent Péter egy zsákba kötve elküldötte Sándorral a meleget a földre. Sándor ment, mendegélt, de nagyon elfáradt a meleg súlya alatt. Hiába törölgette a homlákát, lazította a ruháját, szomjas és fáradt maradt. Amint körülnézett, meglátott a Tejút mellett egy kocsmát. Hogy megpihenjen, ott lerakodott és iddogálni kezdett. Közben pillája elnehezülvén- ottfeledkezett. Szent Péter már megsokallta a földi embereknek a meleg utáni könyörgését, és Sándor után elküldte Jóskát, hogy keresse meg. Kereste, kereste, végre megtalálta az ivóban. A bor mellett azonban ő is elfeledkezett, hogy miért küldték. - Eriggy fiam, Benedek, aztán nézz utána, hol kujtorog a lét lator! - indította útba a harmadikat is az öreg Péter. De biz, Benedek is úgy járt, mint a másik kettő, mert a Tejút melletti kocsmában igen jó bort mértek. Szent Péter csak várta, leste, mikor ér a földre a meleg. Lenézett az égből, de a jámbor vándorokat sehol sem látta. Nagyon megharagudott, és Mátyást küldte a földre, de most már korbácsot is nyomott a kezébe. Mátyás hamarosan rájuk akadt a kocsmában, mert már nagyon jókedvük volt, dalolásuk messzire elhallatszott. Bement hozzájuk. Amikor a három víg koma meglátta Mátyást ostorral a kezében, gyorsan szedték a sátorfájukat, és siettek a földre a zsák meleggel. Hirtelen nagy meleg lett, minden jég megolvadt. Ezért mondják rájuk az ismert regulát, Mátyást pedig ezért tisztelték meg a jégtörő névvel.

Na, ez jellemző a magyar gondolkodásra, nem értek célba, mert elakadtak a kocsmában!

A néphiedelem szerint Sándor, József, Benedek napja a kikelet, új élet kezdetének a szimbóluma, amikor véget ér a hideg tél, és az emberek szívébe is beköltözik a tavasz.

Ami ebből a hónapból hátravan, az március 25-e, a Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Ez Jézus fogantatásának ünnepe. Ez a nap alkalmas a fák oltására, szemzésére, és szőlő metszésének megkezdésére. Azt olvastam, hogy akik gyermeket szeretnének, ezen a napon kell, hogy azért végig imádkozzanak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vetesivarju.blog.hu/api/trackback/id/tr71018062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása