kovacskri 2009.03.24. 21:01

Napi 400?

Azt mondta egy ismerősöm a hétvégén, olvasta valahol, hogy egy embernek egy nap négyszáz érintésre van szüksége. Jesszus, bele sem merek gondolni, hogy mennyivel vagyok elmaradva! Kutya számít? Mert akkor annyira nem is borzasztó a helyzet, és ehhez még hozzáadom a reggeli csúcsforgalmat a négyes villamoson, plusz azokat a pillanatokat, mikor valakihez véletlenül hozzáérek.

Viccen kívül, az érintés nagyon fontos mindenki életében, kisgyerekkortól fogva. Ha valakit gyerekkorában nem dédelgetnek, simogatnak, az nagy hatással lesz a felnőttkori személyiségére. Vizsgálatokat végeztek az intézetben nevelkedett gyerekekkel, amiből kiderült, hogy bár jól táplálkoztak, és tiszta körülmények között éltek, az emberi érintés hiánya miatt lelkileg fejletlenek voltak, és betegség esetén könnyebben meghaltak. Ugyanezt állatkísérletekben is kimutatták, a rendszeresen simogatott állatok gyorsabban fejlődtek, és ritkábban betegedtek meg, mint elhanyagolt társaik. Harry Narlow amerikai pszichológus kísérletet végzett majmokkal, árva majmoknak kétféle műanyát adott, fémből készültet, és szőröset. A fémből készült pótanyának teje is volt, de a kismajmok mégis a szőranyát választották. Ezzel bebizonyította, hogy az érintés iránti vágyuk erősebb volt, mint a táplálék iránti.

És ott vannak az ikrek: az iker gyerekek nyugodtabban alszanak, és könnyebben gyógyulnak, ha egymás mellé vannak fektetve. Érzik egymás közelségét, és meg is érintik egymást.

Az óvodai csoportban, ahol egyik gyakorlatomat töltöttem, az volt a szokás, hogy a testnevelés foglalkozás után minden gyerek lefeküdt a földre, és behunyta a szemét. Az óvónő pedig dúdolt, kiválasztott egy gyereket, aki körbement, és az összes többinek megsimogatta az arcát. Édesen mosolyogtak csukott szemmel a földön. Két perc volt az egész, és mégis olyan hatásos volt, megnyugtató és kedves.

Az érintés erejét sokan a placebo hatáshoz hasonlítják. Visszatérve az állatokra, az ő érintésük is gyógyító hatású, ezért is használják őket sok helyen terápiás céllal is.

A szex vajon hány érintésnek felel meg? Azzal biztosan megvan egyben a négyszáz, vagy duplán, triplán! De önmagában az érintés hiánya súlyosabb zavart okoz, mint a szex hiánya. Olvastam egy másik hasonló cikkben, hogy sok emberről, aki szexuális problémák miatt fordult orvoshoz, kiderült, hogy valójában a gyengédség hiánya miatt lelki beteg, az elszigetelődés depressziót okoz.

Móricz Zsigmond azt mondta: „Akit nem simogatnak eleget, annak kiszárad a lelke.” Ha az ember életéből hiányoznak ezek a szerető mozdulatok – persze megszokja, ahogy mindent – de eltávolodik az emberektől, zárkózott lesz.

Na. Örülök, hogy ezt leírtam, de ettől még nincs meg a napi négyszáz érintésem! Úgyhogy megyek, és megsimogatom a kutyámat, még mielőtt kiszárad a lelkem!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vetesivarju.blog.hu/api/trackback/id/tr391023398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása