„Elmondom, hogy nem szabad megtervezni egy karriert: a) szakítasz a barátnőddel b) lelécelsz az egyetemről c) elmész dolgozni egy lemezboltba d) lemezboltos maradsz egész életedre.” 

 

Most a lelkizés után egy kicsit „könnyebb” téma… Az idézet Nick Hornby Pop, csajok, satöbbi című könyvéből van. A könyvben Rob egy hanglemezbolt tulajdonosa, akit elhagy a barátnője, Laura, visszaemlékezik a korábbi barátnőire, és rájön, hogy mind otthagyta. Átgondolja az életét, és a szerencsétlenkedéseit, és közben két agyament alkalmazottjával vezeti a boltját. Szórakozásként pedig hárman mindenről ötös listákat készítenek.

„…a beszélgetés nála szimpla felsorolást jelent: ha látott egy jó filmet, nem meséli el a cselekményét, vagy azt, hogy milyen érzéseket ébresztett benne, hanem hogy hányadik helyre rakta „az év legjobb filmjei” meg a „minden idők filmjei” meg „az évtized legjobb filmjei” listáján – ötös meg tízes listákban gondolkodik és beszél, és ezt mi is átvettük tőle Dickkel. És folyton mindenféle listákat kell írnunk neki: „Hé, skacok. Az öt legjobb Dustin Hoffmann film, oksi?” Vagy gitárszólók vagy vak zenészek által készített lemezek, vagy Gerry és Sylvia Anderson Show-k („Nem hiszem el, hogy a Scarlet kapitány-t tetted az első helyre, Dick. Az a srác halhatatlan volt! Mi olyan mulatságos ezen?”) vagy üveges kiszerelésű édességek (Ha bármelyikőtök is berakja a rebarbarás cukrot az első ötbe, azonnal kilépek.”)…”

Nagyon vicces és nagyon olvasható könyv. Szóval én ezt teszem a -1 helyre. Aztán ezen felbuzdulva jöjjön az én ötös „best of” könyvlistám, mindegyikről egy kis ismertető, és néhány idézet. És várom másokét, néha nem tudom, mit kéne olvasni, ötletek jól jönnének:)

 

1. Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

Nálam az első helyen. A történet Moszkvában játszódik a 30‑as években, ahol a sátán tesz látogatást segédeivel, Woland professzorként, aki a fekete mágia mestere. A regény három szálon fut, Woland útja és cselekedetei, egy Pilátus történet (amit a Mester írt), és egy romantikus szál. Margarita Nyikolajevna feladja addigi életét és biztonságos jólétét a szerelméért.  A felhőtlen boldogság sosem jöhet el, és végül Woland felszabadítja a szerelmeseket. A városban végeláthatatlan titokzatos és varázslatos események sora veszi kezdetét az ördög megjelenésével, és mindezt hihetetlenül érdekes és groteszk stílusban meséli el a szerző. A sátán nem a gonoszságot megtestesíteni jön az emberek közé, egyértelműen a tiszta igazságot képviseli, és az akkori orosz közéletet és mentalitást gúnyolja.

"Úgy ejted ki a szavakat, mintha nem ismernéd el az árnyékot, sem a gonoszságot. De légy szíves egy pillanatig eltűnődni a kérdésen: mivé lenne az általad képviselt jó, ha nem volna gonosz, és hogyan festene a föld, ha eltűnne róla az árnyék? Hiszen árnyékot vet minden tárgy, minden ember, kivétel nélkül. Itt van például a domb árnyéka. Csak nem akarod megkopasztani a földgolyót, hogy eltávolítsál róla minden fát, minden élőlényt, csak azért, hogy fantáziád kielégítsd, és elgyönyörködhess a kopár fényben? Ostoba vagy."

„- Hallgasd a csendet - szólt Margarita, és a föveny surrogott meztelen talpa alatt. - Hallgasd és élvezd, ami életedben sosem adatott meg neked: a csendet. Nézd, ott van előttünk örök hajlékod, amelyet jutalmul kaptál. Már látom a földig érő ablakot, a felfutó vadszőlőt, fel­kúszik egészen a tetőig. Ott a házad, a te örök lakod. Esténként, tudom, majd eljönnek hozzád azok, akiket szeretsz, akik érdekelnek, és nem bosszantanak. Játszanak, énekelnek neked, és meglátod, milyen andalító a szoba a gyertyafényben. Fölteszed elmaradhatatlan ócska kis sapkádat, és elalszol, elalszol mosolyogva. Az álom erősít, gondolataid feltisztulnak. Engem pedig soha többé el nem kergetsz magad mellől. Én fogom őrizni álmodat...

Így beszélt Margarita, miközben a Mesterrel örök hajlékuk felé haladt, és a Mesternek úgy tetszett, Margarita szavai éppúgy áradnak, csobognak, ahogy csobogott, suttogott az imént elhagyott patak.”

 

2. Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége

Ezt még elmesélni is nehéz, annak ellenére, hogy többször is olvastam. A főszereplő Tomas, szoknyavadász sebész, elvált és több szeretőt tart. Megismerkedik Teresával, a kisvárosi pincérnővel, aki végül nála ragad, és feleségül veszi. Korábbi életmódjáról azonban nem tud lemondani, ezzel folyamatosan fájdalmat okoz Teresának. A hatvanas évek Csehországában vagyunk, ahol ebben az időben kommunista ellenes felkelés zajlik. Az író maga is az események részese volt, megfosztották állásától, nem publikálhatott, és Franciaországba emigrált. A történet mellett másik szálon Kundera filozofikus gondolai is megjelennek. Elgondolkodtató és tartalmas!

„Tomas megállapította: szeretkezni egy nővel és aludni egy nővel – kétféle szenvedély, mely nemcsak különbözik egymástól, hanem már-már ellentétes. A szerelem nem a szeretkezés iránti vágyban nyilvánul meg (ez a vágy számtalan nőre vonatkozik), hanem az együttalvást kívánó vágyban (ez a vágy csupán egyetlenegy nőre vonatkozik).”

„Mi jobb: ha Terezával él, vagy ha egyedül marad? Nincs lehetőségünk ellenőrizni, melyik döntésünk jobb, mert összehasonlításra sincs módunk. Az ember mindent előszörre és felkészületlenül él át. Mint mikor a színész egyetlen próba nélkül játssza a darabot. De vajon mit ér az élet, ha az elsõ próbája már az élet maga? Az élet ezért mindig olyan, mint a skicc. Habár a skicc sem pontos kifejezés, mert a skicc mindig valaminek a felvázolása, előkészület a képhez, míg az életként értelmezett skicc semmire sem jó, vázlat kép nélkül.

Einmal ist keinmal, idézi Tomas a német szólásmondást. Ami csak egyszer történik, mintha sohasem esett volna meg. Ha az embernek csak egy életet szabad élnie, olyan ez, mintha egyáltalán nem élne.”

„Lehet, hogy pont azért nem tudunk szeretni, mert arra vágyunk, hogy bennünket szeressenek, vagyis a másiktól várunk valamit (szeretetet), ahelyett, hogy követelmények nélkül fordulnánk hozzá, és beérnénk puszta jelenlétével.

És még valami: Tereza elfogadta Karenint olyannak, amilyen volt, nem akarta a saját képére változtatni, előre tiszteletben tartotta kutyavilágát, melyet nem akart tõle elvenni, nem féltékenykedett titkos kalandjaira. Nem azért tartotta a kutyát, hogy átalakítsa (ahogy a férj a feleségét, a feleség pedig a férjét akarja átalakítani), hanem csupán azért, hogy megtanítsa az elemi nyelvre, mely lehetővé teszi, hogy megértsék egymást, és együtt élhessenek.

Meg aztán: A szeretet, mely Terezát Kareninhez fűzi, önkéntes, senki nem kényszerítette rá.

De főképpen: Nincs olyan ember, aki idillel ajándékozhatná meg a másikat. Erre csak az állat képes, mert azt nem űzték ki a Paradicsomból. A szeretet, mely a kutyát az emberhez fűzi, idilli szeretet. Nincs benne nézeteltérés, szívet tépő jelenet, nincs benne fejlemény. Karenin az ismétlődésen alapuló életével vette körül Terezát meg Tomast, és ezt várta tőlük is.

Az emberi idő nem körben forog, hanem egyenes vonalban fut előre. Ez az oka, hogy az ember nem lehet boldog, mert a boldogság az ismétlődés utáni vágy.”

 

3. Emily Bronte: Üvöltő szelek

Klasszikus, 1800-as évek elején játszódó romantikus szerelmi történet... Az író egyetlen, de világhírű regényét több filmben is feldolgozták, de szerintem egyik sem adta vissza igazán a könyvet. Lélekben egymásra találó társak, elemi szenvedélyek, kudarc és bosszú. Nincs happy end, csak drámai fordulatok. Sivár, rideg észak-angliai tájon, Szelesdombon él az Earnshaw család, szomszédjukban pedig Lintonék. Earnshaw úr egyik útjáról a városba egy cigány kisfiúval tér haza, akit befogad. A nagyobbik gyerek Hindley teljes szívéből gyűlöli a jövevényt, a kisebbik Catherine viszont azonnal pajtása majd később barátja és szerelme is lesz. Amikor az apa meghal, Hindley kínozza Heathcliffet, majd elüldözi. Heathcliff három év múlva tér vissza, megerősödve, vagyont szerezve, de Cathy addigra hozzámegy a szomszédban élő pipogya, és nyafka Edgar Lintonhoz.

Heathcliff a korábbi üldöztetése után embergyűlölővé válik, személyisége eltorzult, az egyetlen ember, akit szeret, az Cathy, de ő már nem lehet az övé, így a korábbi szeretetlenség mellett végleg vereséget szenved. Visszatérte után ezért beköltözik az időközben lezüllött Hindley-hez, és következetesen bosszút áll. Cathy a házasságában Heathcliff visszatérését nem tudja feldolgozni, elveszíti a józan eszét, majd végül teljesen lebetegszik, és meghal. Heathcliff-et halála után Cathy mellé temetik, és a két megmaradt fiatal az Earnshaw és a Linton családból egymásba szeret. Különleges, de mégsem nyálas, igazán szép történet.

„ De bizonyára te is sejted, mint mindenki, hogy van vagy kell még lennie valakinek rajtad kívül, akiben te is benne vagy még. Mi végre teremtettem volna, ha egész valómat magába foglalná az, amit itt látsz? Nagy fájdalmaim az életben Heathcliff fájdalmai voltak; figyeltem és átéreztem őket kezdettől fogva. Életem nagy értelme: ő. Ha mindenki más elpusztulna, és csak ő maradna életben: általa tovább élnék én is! De ha mindenki megmaradna, csak ő pusztulna el, az egész világ idegen lenne számomra, nem érezném magam többé részesének. Linton iránti szerelmem olyan, mint a fa lombja. Az idő, tudom jól, meg fogja változtatni, amit a tél is megváltoztatja a fákat. Heathcliff iránti szerelmem olyan, mint a sziklakéreg a föld alatt; kevés látható örömet nyújt, de nem lehet mással helyettesíteni. Nelly, én Heathcliff vagyok! ”

 

4. Bohumil Hrabal: Táncórák idősebbeknek és haladóknak

Ez egy rettenetesen szórakoztató könyv! Hrabal egész gondolatmenete egy mondat, vesszőkkel elválasztva, de árad belőle az életszeretet. És olyan fergeteges humorral meséli kis történeteit, hogy a villamoson el kellett tennem, mert hangosan kezdtem egy-egy résznél nevetni. Véget nem érő monológ, egymást követő vicces és érdekes történetek.

"A világ gyönyörű, nem azért, mintha valóban az volna, hanem azért, mert én így látom"

"ah, hogy ott micsoda orkán volt, micsoda őrjöngése a természetnek, ha egy ilyen vihar betör az ember sliccébe, hát attól menten költővé válik."

„az unokabátyám, micsoda eset! iker volt, és őt Vinceknek keresztelték, az ikertestvérét pedig  Ludviceknek, és amikor egyévesek voltak, hát az anyukájuk fürdette őket a teknőben, egy percre közben átszaladt a szomszédba, és amikor egy fél óra múlva visszatért, hát az egyik bele volt fulladva a teknőbe, és mert olyan borzasztóan egyformák voltak, hát nem tudták, hogy most melyik fulladt meg? Ludvícek vagy Vincek? földobtak hát egy hatost, a sas volt Ludvícek, és a fej volt Vincek, kijött hogy Ludvícek fulladt meg, no persze Vincek, az unokabátyám, amikor felnőtt, gondolkodni kezdett a dolgon, s mivel munkanélküli volt, hát akadt ideje bőven töprengeni azon, hogy hát ki is fulladt meg valójában? csakugyan Ludvícek az, aki nincs a világon, s nem ő, Vincek fulladt-e meg? no aztán elkezdett inni, és örökösen a vízparton mászkált, és sokat fürdött a folyóban, később még fürdőkben is, alighanem próbálgatta a dolgot, mert végül megfulladt, hogy bizonyosságot szerezzen arról, hogy nem ő fulladt bele akkora teknőbe”

„szemben a vendéglővel kilenc fehér kereszt állt az erdőben, hát ott meg az történt, hogy egy gazember megvárta az esküvősöket, és fejszével lemészárolta az egész lakodalmas menetet, szörnyű dolgok ezek, ezért nincsenek nekem gyerekeim, én ugyanis nem akarom, hogy a véremnek folytatása legyen, hol van arra a garancia, hogy a gyerek rám hasonítana? a nők persze szidtak, és azt kérdezték, jó, jó, de ki zárja majd le a szemét?amire én megmagyaráztam, hogy az csak a monarchia idejében volt, hogy az emberek otthon haltak meg, manapság ha csak egy kicsit is betegeskedni kezd az ember, máris jön a mentőautó,és beviszi, úgyis egyedül hal meg, egy spanyolfal mögött, a rokonok manapság nem babusgatják, kényeztetik az embert, a pénz varázsa is a múlté, a legjobb az volna, ha az egész világ emberisége megegyezne, hogy nem csinálnak többé gyerekeket, az ember kirándul, és folyton csak beléjük ütközik, le kellene vonni a fizetésükből, egy gyerekért ötven koronát, kettőért százat, háromért háromszáz koronát, és ötért már a fizetés felét, és jól el kellene döngetni őket a főtéren, mégpedig tartósan, hogy újra sétálhassunk a szép hölgyekkel az erdőkben, és áldozhassunk ott az európai reneszánsznak, anélkül, hogy attól kellene tartanunk, hogy sokan bámulnak bennünket”

 

5. George Orwell - Állatfarm

Végül, de nem utolsósorban…:) A kommunizmus elleni harc mérföldkövének nevezik a könyvet. A kommunizmusról, a diktatúráról, besúgásról és radikalizmusról szól, amely tönkretette az embereket.

A történet szimbolikus, az állatfarmon az állatok elűzik a kegyetlen és alkoholista gazdát, majd maguk kezdik el vezetni a farmot, ahol végül a disznók irányításával diktatúra alakul ki. Megpróbálkoznak az önálló gazdálkodással. Az állatok vezetését a disznók vállalják. A gazdaság azonban egyre több gonddal küzd, az állatok kénytelenek az addig annyira gyűlölt emberi világ segítségét kérni, majd az emberek tulajdonságait is felveszik. Korábban megalkotott szabályaikat módosítják, jelképeket festenek, szabályokat alkotnak, felvonulást rendeznek. A valós gondokat elrejtik a disznók, látszat jólétet sugallnak. Végül mégis kiegyeznek az emberekkel, és újra emberi vezetés alá kerül a farm.

„Soha egyetlen állatnak sem szabad házban laknia, ágyban aludnia, ruházkodnia, alkoholt innia, dohányoznia, pénzhez nyúlnia, kereskednie… és mindenekfelett egyetlen állatnak sem szabad megölnie más állatot, mert minden állat egyenlő.”

„Állat nem alszik ágyban –LEPEDŐN

Állat nem iszik alkoholt –MÉRTÉKTELENÜL

Állat nem öl meg más állatot- OK NÉLKÜL”

 „Minden állat egyenlő- DE EGYES ÁLLATOK EGYENLŐBBEK A TÖBBINÉL””

„Tizenkét hang üvöltözött dühösen, és a hangok mind teljesen egyformák voltak. Most már nem volt kérdéses, hogy mi történt a disznók arcával. Az állatok a disznókról az Emberekre, az Emberekről a disznókra, aztán a disznókról megint az Emberekre néztek, és már nem tudták megmondani, melyik az Ember, és melyik a disznó.”

Kicsit hosszúra sikeredett, és nehéz volt választani, de nekem talál ez az öt könyv, ami mindig hatással van rám, és többször is elbírom olvasni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vetesivarju.blog.hu/api/trackback/id/tr98945219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása