kovacskri 2009.03.29. 18:39

pihi

Arról, hogy a betegség pihenés

Az élet rettenetes versenyében legtöbb ember csak akkor pihen meg, ha beteg. A betegség, a francia költő szavával, nemcsak a szegények utazása, hanem a szegények nyaralása, téli Rivierája, Tátrája és Egyiptoma is. A lázas kedélyekre a betegség igazi lázat küld, hogy kissé megnyugodjanak. A becsvágyó és kielégületlen ámokfutó, aki – mint Kleist, a költő – „váltogatja a városokat, mint a lázbeteg a vánkosokat”, csak a betegágyban eszmél igazi vágyaira, reménytelen szenvedélyeire. A betegség pihenés is, ez közhely. Ezért előzd meg a természet parancsát, a kényszerű betegszabadságot, s iktass életed iramába apró, mesterséges betegségeket, hogy megpihenjél. Makkegészségesen őrizd néha egy napon át az ágyat. Farkasétvágyad van, a szöget is megrágnád: koplalj önként egy-két napot. Szíved nem zsörtölődik még a nikotin miatt: jutalmazd meg azzal, hogy parancsoló szükség nélkül abbahagyod három napra a cigarettát. A szervezet oly hálás a legcsekélyebb figyelemért! S ezek az apró, mesterséges, a betegség parancsa nélkül felidézett betegségi és gyógyítási állapotok, önkéntes diéták, megvonások és pihenések felérnek egy keleti úttal vagy egy vakbélműtéttel. Kíséreld meg. Csodákat látsz majd. (Márai Sándor: Füves könyv)

Van, hogy nincs miről mesélni. Mert nem történt semmi. A világban, persze végeláthatatlanul sok dolog történik, csak nekünk van épp pár nyugodt napunk. Legtöbbször mindenki egyfolytában pörög, munka, sport, vásárlás, takarítás, buli, kirándulás, minden, ami belefér.De néha azt mondjuk: állj. Elég. Nem vágyom másra, minthogy pihenjek, tévézgessek, olvasgassak (valami könnyűt és kikapcsolót, vagy verseket). És ha a hétvégét így töltjük, akkor az nagyon jó. Be kell szerezni pár filmet, üdítő, rágcsálnivaló, és kizárni a világot. Amikor beteg voltam, megnéztem két évadot Grace klinikából, csak melegítőben voltam egy hétig, alig dugtam ki az orromat az utcára.

Még a híradót sem néztem meg. Úgyis tudom, hogy rossz az ország helyzete, a csapból is ez folyik. És ez is már annyira unalmas. Bosszantó, bizonytalanságot keltő, visszataszító és unalmas. Mintha itt sosem járna nyugalom és biztonság az embereknek. Nem csoda, hogy belefáradtak a magyarok.

Na mindegy, híradó nuku, hangos reklámok kilőve, csak film, reklám nélkül. És könyv, meg séta a kutyával. Ó, és a fürdés. Imádok fürdeni, strandon is, tóban is, tengerben is, itthon is. Egy kád víz, habfürdő, valami jó könyv, halk zene, relax. Aztán egy forró kakaó, frissen húzott ágyba be, és alvás.

Néha egy kicsit meg kell nyugodni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vetesivarju.blog.hu/api/trackback/id/tr431033499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása