Hogy egykét turista milyen hülye. Volt szerencsém egy-két társas úton részt venni, de most, hogy egy nyaralóhelyen élek, még inkább látom. Vannak különböző típusok.

        A dokumentátor. Mindent lefényképez. Legmodernebb, tükörreflexes, jellemzőbben Nikon fényképezőgépe folyton ott lóg a nyakában, addig nem nyugszik, míg 10 GB-s memóriakártyáját fullra nem tölti. Megáll minden fánál, minden kőnél, és tudományos arcot vágva állítgatja a gépét percekig. Leggyakrabban középkorosztálybeli, vászon rövidnadrágos, szandálos, szemüveges arcokról van szó. Esetleg még egy horgászsapka a fejükön. A család várakozik, de nem mernek szólni, mert azzal megzavarnák a koncentrációt. Amikor nem fényképez, a sétálást és a környezetet folyamatosan veszi kamerára. Dokumentál. Amikor hazamegy, letölti az 1632 fényképét, amiből 1250 darabon jelentéktelen dolgok vannak, és a videóját, és áthívja a barátait. Hosszas bemutatót tart,szóról szóra visszamondva, amit az idegenvezetőtől hallott, illetve a könyvekben olvasott. A 126. fényképnél már mindenki alszik, de persze a végén felriadva megjegyzik, ó tényleg milyen csodálatos helyen jártál! Majd - örömmel a lelkükben, hogy vége a 3 órás beszámolónak - elmenekülnek haza.

2.       Az okostojás. Az okostojás mindig idegenvezetővel megy, hogy mindent megtudjon az adott hely nevezetességeiről. Amikor az idegenvezető befejezi a mondókáját, még legalább 5 kérdést feltesz, vagy éppen megcáfol valamit, hogy ő azt másképp olvasta. Mert persze indulás előtt az interneten és az útikönyvekben már elolvasott mindent. A többi turista már ingerülten várja, hogy befejezze az okoskodást, és sétálhassanak tovább. De ő még azért akar mondani valamit. Este a vacsoránál, vagy éppen a bárban hosszasan ecseteli a többi csoporttagnak a tudományát, illetve a véleményét az aznap látott dolgokról.

3.        Az alkoholista. Őt szerintem nem is kell bemutatni. Reggel, ahogy elindul, már a táskájában lapul 1-2 dobozos sör. Addig jól van, míg azokat megiszogatja. Az elsőnél még nagyjából csendben van, néhány további sör után Humor Herolddá válik, és két korty közben mindenhol belök egy-egy humoros(nak hitt) megjegyzést, amin harsányan röhög. Mindenhol megtalálja a standot, vagy bárt, ahol gyorsan beszerezheti az utánpótlást. És persze talál magának társat is, egy hasonló személyiséget a csoportból. A harmadik múzeumnál már megszólal, hogy anyukám, én nagyon elfáradtam, Te menjél be, én addig itt iszom egy sört kint a Józsival…

4.       A késős. Mindenhonnan elkésik. Ha a reggeli fél 11-ig tart, akkor 10:30-kor esik be, és gyorsan lehuppan még valahová. A kirándulóhajón már húzzák fel a feljárót, amikor emberünk lihegve rohan a kistáskájával, héé, héé… Minden megszervezett programra nagyjából egy órával később sikerül elindulni (akár barátokkal), mert sokáig alszik, majd indulás előtt még elmegy wc-re, bedob egy kávét, és elintéz egy telefont. Természetesen hazafelé a repülőhöz is az utolsó percben ér oda, a buszon pedig már mindenki rajta ül, mikor ő felszáll.

5.       A pózoló. Mindenhol akar egy fényképet. Minden sziklára felül. Szoborrá meredve és legbárgyúbb mosolyával várja a kamera kattanását. Képes akárhová felmászni, lehet az veszélyes, vagy tilos, hogy legyen egy vicces képe, mert az majd mekkora móka lesz otthon, meg a közösségi portálokon. Otthon unalmas hivatalnok, de beteszi a krokodil szájába a fejét, hogy extrém szituációkban készült képalbumába legyen egy új trófea. A veszélyes helyzet elől az utolsó percben elszalad,majd azt mondja, na ugye, de most milyen vagány képem van! Ilyene senkinek nincs, alig várom, hogy megmutassam a Bélának bent az irodában!

Hirtelen ennyi jutott eszembe, de lehet, hogy még kiegészítem. Illetve, máris kiegészíteném azzal, bár ez inkább csak magyarokra vonatkozik, hogy „a mindent hazavivő”. Aki elsétál a pohárral, hogy megtartsa emlékbe. A szállodában ami mozdítható, azt elteszi távozás előtt. Leszedi a tiltott virágokat. Felszed minden követ, eltesz minden apróságot. Amikor mások nem figyelnek, egy gyors mozdulattal a táskájába rejti az asztalról a gyümölcsöket, merthogy jó lesz az még a strandon megenni.

Ha valakinek eszébe jut új típus, várom szeretettel. Ha valaki magára ismer… hát az elég gáz. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://vetesivarju.blog.hu/api/trackback/id/tr284361972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása