Miért szeretem a madarakat? Az igazi szabadság…

 

Az albatroszok a tengeren töltik az életüket, csak költeni járnak a szárazföldre. Azután évekig a tengeren vannak… Az albatrosz 30-50 évig is élhet, és a viharmadarak családjába tartozik. Szárnyfesztávolsága 2, de akár 3 méter is lehet.

 

Viharok vándora: az albatrosz

 

 

Írta: Carl Safina/Nat. Geographic   

2007. december 17.

 

Hús-vér repülőgépként siklik. Odafönt, a levegőégben tölti mindennapjait. Csak akkor ereszkedik le közénk, földhöz ragadtak közé, ha eljön a nász ideje. Ám elveiből akkor sem enged – szigorú monogámiában él.

Bolygónk legtökéletesebb és legelegánsabb eleven repülőgépe. Csupa csont, izom és toll teste, akár a felajzott íj, húrként pendül meg a szélben. Küllemre mintha az art deco stílusában fogant volna: színei feltűnő kontrasztban állnak egymással, teste formái a végsőkig letisztultak. Vándorútjai világrészeket ívelnek át, kitartása, hűsége megingathatatlan. Szülőként 15 ezer kilométert is átrepül, csak hogy fiókáját egyszer megetesse. Kiterjesztett szárnyainak fesztávolsága minden repülő élőlényé közül a legnagyobb: a három és fél métert is elérheti. Egyetlen szárnycsapás nélkül siklik száz meg száz kilométert, óceánokat szel át, akár az egész földtekét megkerüli. Ötven esztendő alatt legalább hatmillió kilométert tesz meg a levegőben.

Amikor aktívan, szárnyait mozgatva repül, az albatrosz csak közepes teljesítményre képes. A siklórepülés műfajában azonban utolérhetetlen. Szárnyát úgy rögzíti kitárt helyzetében, mint a nyitott pengét a zsebkés biztonsági zárja. Testét ettől kezdve vitorlázó repülőgépként használja: megnyergeli a felszálló légáramlatokat, a magasba emelkedik, majd a gravitációnak fittyet hányva siklik, egyre csak siklik a levegőben végtelen kígyót rajzoló röppályáján. Képes rá, hogy megzabolázza a szelet, amellyel a többi madár csak viaskodik.

Az albatroszt nemcsak felépítése, de természete és készségei is jócskán megkülönböztetik a többi madártól, még a szegről-végről rokon sirályoktól is. Utóbbiak mindig partközelben maradnak, gyakran leszállnak a szárazon, kikötői cölöpök magasából szemlélik a világot. Az albatrosz viszont tengereket szel át, csak hogy fiókája éhségét csillapítsa, és legfeljebb akkor lép partra, ha eljön a párosodás ideje. Számára a szárazföld nem több mint a fajfenntartás kényszerű színtere. Ott mókásan kacsázva, fejét lóbálva totyog. Szilárd talajon járni – látnivaló, hogy nem az erőssége. Ám ha kiterjeszti szárnyát, ha megszabadul a gravitáció nyűgétől, a levegőben már utolérhetetlen eleganciával mozog.

Az albatrosz (vagy kéttucatnyi fajára ez egyaránt igaz) hónapokig, sőt olykor évekig nem lát szárazföldet, de nincs is rá szüksége: a tengerek fölött a legpokolibb időjárást is elviseli. Kopár, zord szigeteket keres fel, túl az emberlakta vidékeken, ahol már mindenütt csak víz veszi körül. Ám az ember mindenütt utoléri.

 

Charles Baudelaire: Az albatrosz

 

Olykor matrózi nép, kit ily csiny kedvre hangol,

Albatroszt ejt rabúl, vizek nagy madarát,

Mely, egykedvű utas, hajók nyomán csatangol,

Míg sós örvényeken lomhán suhannak át.

 

Alig teszik le a fedélzet padlatára,

A kéklő lég ura esetlen, bús, beteg,

Leejti kétfelé fehér szárnyát az árva

S mint két nagy evezőt vonszolja csüggeteg.

 

Szárnyán kalandra szállt, - most sántit suta félsszel,

Még tegnap szép csoda, ma rút s röhejre készt,

Csőrébe egy legény pipát dugdosva élcel,

Egy másik sántikál: hé, így röpűlsz te, nézd!

 

A költő is ilyen, e légi princnek párja,

Kinek tréfa a nyíl s a vihar dühe szép,

De itt lenn bús rab ő, csak vad hahota várja

S megbotlik óriás két szárnyán, hogyha lép.

 

Ford.: Tóth Árpád

 

 

Ui.: Végveszélyben levő faj, a kihalás szélén áll…

A bejegyzés trackback címe:

https://vetesivarju.blog.hu/api/trackback/id/tr102470561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása