A Rosenthal-effektus

Amit hiszel magadról, az megvalósul.

Robert Rosenthal és Kent Fode 1963-ban kimutatták, hogy ha ugyanabból a - genetikailag azonos - patkánytörzsből két csoportot kétféle instrukcióval adnak át kísérleti asszisztenseknek, az egyik csapatról azt állítva, rendkívül intelligensek, a másikról, hogy nagyon nehezen tanulnak, akkor az asszisztensek valóban könnyen illetve nehezen tanulónak fogják találni a patkányokat.

De a dolog nemcsak patkányokkal működik.

Rosenthal egy másik vizsgálatában általános iskolás osztályokban véletlenszerűen kiválasztott gyerekekről azt állították, hogy a mérések szerint szuper intelligensek, és nagy fejlődés várható náluk. Nyolc hónappal később ismét felmérve az osztályt, a kijelölt gyerekek kiugró képességekről tettek tanúbizonyságot, függetlenül korábbi tanulmányi eredményeiktől. Amilyennek látjuk a világot, olyanná tesszük?

Egy vizsgálatban fiúkat és lányokat úgy "hoztak össze", hogy mind a fiúnak, mind a lánynak azt mondták, a másiknak nagyon szimpatikus. Ebben a hitben mindkét fél úgy kezdett viselkedni, hogy a végén tényleg szimpatikusak lettek egymásnak. A fordítottja mindennapos banális történet: a Férfi vagy a Nő házasságban élve azt hiszi, őt nem szereti a másik. Persze tényleg van ilyen, de sokakban a tények ellenére már gyermekkorukban beleivódik, hogy "ő nem szerethető". Így aztán a kész ítélethez már csak bizonyítékokat kell gyűjteni, majd elválni.

A Rosenthal-effektus az alapja az önbizalomnak, amikor hinni tudunk abban, hogy pozitív hatásunk van a dolgokra és az emberekre. És a "valóság" visszaigazolja ezt. Ahogy belenézünk a "valóságba", úgy néz az vissza ránk.

Így aztán semmi akadálya annak sem, hogy szürke, érdektelen, jelentéktelen, csúnya és ellenszenves embernek higgyük magunkat, és ezt be is bizonyítsuk.

A sikeres emberek hisznek magukban, és nem engedik, hogy mások befolyásolják őket! Higgy Te is magadban!

 

A Pygmalion-effektus

A tudományba a Pygmalion-effektus az Okos Hans nevű ló tanulmányozásával vonult be. Lényege: láss bele valakibe valami jót vagy rosszat, és az hamarosan megvalósítja.

A tudományba a Pygmalion-effektus az Okos Hans nevű ló tanulmányozásával vonult be. Okos Hans tudott összeadni, kivonni, szorozni, osztani, kérdésekre válaszolni, és az eredményt patadobogással jelezte. Számos tudós tanulmányozta Okos Hans-ot, de titkát nem tudták megfejteni.

Végül Oskar Pfungst kutató jött rá arra, hogy Okos Hans valóban nagyon okos ló, mert képes az emberek apró mozgásait, izomfeszülését észlelni, és ezekből megérteni, meddig kell patájával dobbantani. Mivel a kérdező tudta az eredményt, és arra várt, vajon a ló helyesen válaszol-e, a megfelelő számú patadobbantásnál akaratlan izomellazulással vagy mozdulattal öntudatlanul jelzett a lónak, hogy "elég".

A Pygmalion-hatás rokona a Rosenthal-effektusnak: láss bele valakibe valami jót vagy rosszat, és az hamarosan megvalósítja.

Az amerikai Illionis állambeli Hawthorne Nyugati Villanyerőműben a munkások munkakörülményeit próbálták úgy változtatni, hogy növekedjék a termelékenység. Itt a munkások tudatában voltak annak, hogy mi a célja a vizsgálatnak, és bármilyen változtatásra teljesítményfokozással válaszoltak. A vizsgálatokat 1924 és 33 közt végezték. Vizsgálták pl. a műhely megvilágítottságát, és meglepő módon, ha növelték, ha csökkentették a megvilágítást, a munkások mindig nagyobb teljesítménnyel reagáltak. Ha a pihenési szünetek hosszát változtatgatták, az is minden verzióban fokozta a teljesítményt. Kiderült, pusztán elég a munkásoknak hinni abban, hogy teljesítményüket a változtatás fokozni fogja.

Úgy tűnik, lélektani értelemben a "valóság" az emberi akarattól és vágyaktól áthatott lelki képződmény, amely önigazoló módon folyton visszahat elgondolójára.

Ha igyekszel mindig jót feltételezni magadról és másokról is, az igazzá válik, a tanulás terén is.

Forrás: http://delfintanulas.gportal.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://vetesivarju.blog.hu/api/trackback/id/tr222858845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása